Loading...

Италијанска фокача со домати и рузмарин

Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.

Состојки:
•500 грама брашно 
• 1 мала лажица сол
• 1 пакетче сув квасец
• 300 мл топла вода
• 2 домати, исечени на тркалца
• 1 пакетче рузмарин GRINI
• 2 лажици маслиново масло
• сол и бибер 
Подготовка:
Во голем сад, ставете ги брашното, солта и квасецот заедно. Додадете топла вода, маслиново масло и мешајте со дрвена лажица додека да формирате тесто. Извадете го тестото на работна површина и месете околу 10 минути додека да стане мазно и нелепливо. Ставете го тестото во сад и оставете да нарасне околу 1 час, на топло место. Рерната загрејте ја на 200 Целзиусови степени. Извадете ја тестото и претурете го во тавче за печење намачкано со маслиново масло. Растегнете го со раце до дебелина од околу 1 цм. Ставете маслиново масло, парчиња домати и рузмарин. Со прсти притиснете измеѓу тестото. Ставете сол врз доматите. Печете ја фокачата во загреана рерна околу 20-25 минути или додека да добие златно-жолта боја. Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.
 

Состојки

• 500 грама брашно 

• 1 мала лажица сол

• 1 пакетче сув квасец

• 300 мл топла вода

• 2 домати, исечени на тркалца

• 1 пакетче рузмарин GRINI

• 2 лажици маслиново масло

• сол и бибер 

Подготовка

Во голем сад, ставете ги брашното, солта и квасецот заедно. Додадете топла вода, маслиново масло и мешајте со дрвена лажица додека да формирате тесто. Извадете го тестото на работна површина и месете околу 10 минути додека да стане мазно и нелепливо. Ставете го тестото во сад и оставете да нарасне околу 1 час, на топло место. Рерната загрејте ја на 200 Целзиусови степени. Извадете ја тестото и претурете го во тавче за печење намачкано со маслиново масло. Растегнете го со раце до дебелина од околу 1 цм. Ставете маслиново масло, парчиња домати и рузмарин. Со прсти притиснете измеѓу тестото. Ставете сол врз доматите.
 

Печење

Печете ја фокачата во загреана рерна околу 20-25 минути или додека да добие златно-жолта боја.

Сервирање

Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.