Италијанска фокача со домати и рузмарин
Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.
Состојки:
•500 грама брашно
• 1 мала лажица сол
• 1 пакетче сув квасец
• 300 мл топла вода
• 2 домати, исечени на тркалца
• 1 пакетче рузмарин GRINI
• 2 лажици маслиново масло
• сол и бибер
Подготовка:
Во голем сад, ставете ги брашното, солта и квасецот заедно. Додадете топла вода, маслиново масло и мешајте со дрвена лажица додека да формирате тесто. Извадете го тестото на работна површина и месете околу 10 минути додека да стане мазно и нелепливо. Ставете го тестото во сад и оставете да нарасне околу 1 час, на топло место. Рерната загрејте ја на 200 Целзиусови степени. Извадете ја тестото и претурете го во тавче за печење намачкано со маслиново масло. Растегнете го со раце до дебелина од околу 1 цм. Ставете маслиново масло, парчиња домати и рузмарин. Со прсти притиснете измеѓу тестото. Ставете сол врз доматите. Печете ја фокачата во загреана рерна околу 20-25 минути или додека да добие златно-жолта боја. Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.
Состојки
• 500 грама брашно
• 1 мала лажица сол
• 1 пакетче сув квасец
• 300 мл топла вода
• 2 домати, исечени на тркалца
• 1 пакетче рузмарин GRINI
• 2 лажици маслиново масло
• сол и бибер
Подготовка
Во голем сад, ставете ги брашното, солта и квасецот заедно. Додадете топла вода, маслиново масло и мешајте со дрвена лажица додека да формирате тесто. Извадете го тестото на работна површина и месете околу 10 минути додека да стане мазно и нелепливо. Ставете го тестото во сад и оставете да нарасне околу 1 час, на топло место. Рерната загрејте ја на 200 Целзиусови степени. Извадете ја тестото и претурете го во тавче за печење намачкано со маслиново масло. Растегнете го со раце до дебелина од околу 1 цм. Ставете маслиново масло, парчиња домати и рузмарин. Со прсти притиснете измеѓу тестото. Ставете сол врз доматите.
Печење
Печете ја фокачата во загреана рерна околу 20-25 минути или додека да добие златно-жолта боја.
Сервирање
Извадете ја фокачата од рерната и уживајте.