Полнети компири
Полнети компири, зачинети со Grini лук
Полнети компири, зачинети со Grini лук
Состојки:
6 компири,
60 г путер,
115 г павлака,
4 парчиња сланина,
испржени и исечкани,
250 г кашкавал чедар,
сол,
црвен пипер,
Grini лук,
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 Целзиусови степени. Издлабете ги компирите и наполнете ги со путер. Печете 45 до 55 минути, додека компирите убаво омекнат. Потоа, оладете ги и пресечете ги на половина по должина. Половините издлабете ги, а внатрешноста од компирот што ќе ја извадите ставете ја во еден сад.
Во садот додадете го путерот и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете ги и павлаката, сланината, кашкавалот и зачините и мешајте уште една минута. Потоа, со смесата наполнете ги компирите и одозгора ставете малку црвен пипер. Печете ги уште 20 минути на истата температура, додека компирите не добијат златно-кафена боја.
Пријатно!